Your cart is currently empty!
Pari sanaa parmesaanista…
Alkuperä
Parmesaani- eli Parmigiano Reggiano -juuston alkuperä on Italiassa, Reggio Emilia-nimisessä maakunnassa. Sillä on EU:n alkuperäisnimisuoja, eli sitä saa valmistaa vain Parman, Reggio Emilian, Modenan, Bolognan ja Mantovan maakunnissa. Juusto valmistetaan tarkasti perinteiden mukaan ja vain parhaista raaka-aineista: tuoreesta pastöroimattomasta lehmänmaidosta, suolasta ja juoksetteesta. Muualla valmistetusta vastaavasta juustosta ei saa käyttää nimeä Parmigiano Reggiano. Aidon Parmigiano Reggiano- juuston tunnistaa juustokiekon reunoissa näkyvästä Parmigiano Reggiano -merkistä.
Lyhyesti valmistuksesta…
Parmigiano Reggiano valmistetaan suurina, jopa 40 kg painoisina kiekkoina. Lehmänmaidosta valmistetut kiekot “uitetaan” suolavedessä, ja kypsennetään suurissa viileissä halleissa vuodesta jopa 60 kuukauteen. Lämpötilaa seurataan tarkkaan kypsennyksen aikana. 12 kypsymiskuukauden jälkeen jokaisen juustokiekon laatu tarkistetaan huolellisesti ja leimataan Parmigiano Reggiano -leimalla.
Meidän valintamme…
Olemme valinneet Italguston myytäväksi 24 kk ja 36 kk kypsyneet juustot. Täyteläisen ja intensiivisen, mutta silti melko miedon makunsa ja murenevan rakenteensa ansiosta ne ovat monikäyttöisiä ja sopivat useimpien makumieltymyksiin. Pitkään kypsytettyjen juustojen hinta on korkea, kun taas valitsemiemme juustojen lyhyemmän kypsymisprosessin ansiosta hinta pysyy kohtuullisena laadukkaat raaka-aineeet huomioon ottaen.
Tyhjiöpakatun Parmigiano Reggiano- juuston säilytys
Lyhyitä aikoja Parmigiano Reggiano voidaan säilyttää huoneenlämmössä kaupoissa ilman vaurioita. Kun se on ostettu, se on suositeltavaa säilyttää jääkaapissa, jotta kaikki sen aromaattiset ominaisuudet säilyvät ja tuotteen optimaalinen säilyvyys voidaan varmistaa.
Tyhjiöpakattu Parmigiano Reggiano voidaan säilyttää jääkaapissa 4-8 °C:n lämpötilassa.
On tärkeää varmistaa, että pakkaus on suljettu ja tiivis, eikä se ole alttiina ilmalle.
Säilytys paketin avaamisen jälkeen
Kun ostat palan Parmigiano Reggianoa juuri leikattuna tai kun otat sen tyhjiöpakkauksesta, tulee se säilyttää jääkaapissa 4-8°C:n lämpötilassa. Sen ominaisuudet säilyvät muuttumattomina, jos sitä säilytetään:
- optimaalisella kosteustasolla
- kaukana muista ruoista (juuston rasvainen osa pyrkii imemään itseensä muita jääkaapissa olevia hajuja)
Siksi se on suositeltavaa säilyttää lasi- tai muoviastioissa. Toinen käytännöllinen ratkaisu on kääriä juusto elintarvikekelpoiseen muovikalvoon. Tällä tavalla Parmigiano Reggiano voidaan säilyttää pitkään varmistaen säännöllisesti, että sen olosuhteet eivät muutu.
Parmigiano Reggianoa ei suositella pakastamaan, sillä pakastaminen heikentää sen makua ja ominaisuuksia.
Säilyvyys Jääkaapissa
Tyhjiöpakattu Parmigiano Reggiano säilyy jääkaapissa useita kuukausia.
Jokainen pakkaaja on vastuussa siitä, että pakkaukseen merkitään päivämäärä (nimellä DMD, date of minimum durability, vähimmäiskestopäivämäärä tai säilyvyysaika, joka poikkeaa lopullisesta viimeisestä käyttöpäivästä), jota edeltää sana ”parasta ennen…”.
Pakkauksen avaamisen jälkeen ohjeet ja ehdotukset Parmigiano Reggianon säilytysajasta vaihtelevat sen kypsytyksestä riippuen:
- Parmigiano Reggiano, jonka kypsytysikä on 12-18 kuukautta ja jonka kosteuspitoisuus on korkeampi, säilyy noin 15 päivää.
- Parmigiano Reggiano, jonka kypsytysikä on vähintään 24 kuukautta, voidaan säilyttää noin kuukauden ajan.
Jos pinnalle muodostuu hometta, se voidaan poistaa veitsellä.